Tapintható láthatatlan térplasztika Vácott

A világban számos helyen léteznek látássérültek tájékozódását segítő objektumok, legtöbbször bronzból vagy kerámiából készült dombormű formájában. A kicsinyített modellt kitapogatva egy adott város főterének szerkezetéről, panorámájáról vagy híres építészeti jellegzetességének szépségéről, formájáról mesélnek nem látó társainknak.
A bronz dombormű a váci Rotary Club jóvoltából, a klub szervezésében, számos helyi lakos, illetve vállalkozás anyagi támogatásával valósul meg.
A plasztikán a Március 15. tér és a környező épületek lesznek láthatóak, mellettük Braille-írással készített hasznos információk is kitapinthatók lesznek.

   

A Rotary Club Vác a barokk főtér bronzba álmodott „Tapintható–láthatatlan” köztéri mű megvalósításához szívesen veszi váci polgárok, társaságok, cégek adományait.
A térplasztika a Március 15. téren a Fehérek temploma bejárata, a padok és kandeláberek által alkotott tengely vonalában lesz. A tér gyalogos forgalma a sövény és csobogó által hagyott átjárón zajlik, így ez a hely nem zavarja a közlekedést sem. A kiválasztott hely jelenleg üres. A telepítéssel lehetővé válik az is, hogy a térplasztikát körbe lehessen állni. Iránya megegyezik a tér irányával, így a természetben látott kép megegyezik a modellel.

Egyedi dolog van születőben. Az eredeti tervrajzok felhasználásával a 3D-ben nyomtatott épület sablonok alapján készülő elemek valósághűen jelenítik meg a teret. Valódi unikum, a világon elsőként Vác főterén lesz látható ilyen pontosan kivitelezett térplasztika, ami nem látó embertársaink számára is lehetővé teszi büszkeségünk, a műemléki főtér megismerését.

   

    vissza a Főoldalra vissza az oldal tetejére

Rotary Club Vác Közhasznú Egyesület

Telephelye: 2600 Vác, Piac utca 1.

Nyilvántartási száma: TE3378

Adószáma: 18696767-1-13

Bankszámla száma: 10700323-43199505-51100005

2012. Tervezte: Bozó Beáta